El Freni Beyni Nedir?

El Freni Beyni Nedir?

El Freni Beyni Nedir? El Freni Beyni Ne İşe Yarar?

El freni beyni, elektronik park freni kontrol modülü olarak da bilinir. Eski tip araçlardaki mekanik el freninin yerini yeni nesil araçlarda elektronik park freni almıştır. Elektronik park freni sisteminin yönetilmesini ve çalışmasını el freni beyni sağlar. El freni beyni elektronik kontrol ünitesi ve çeşitli sensörlerden oluşur. Sistemin düzenli çalışabilmesi için abs beyni ve motor beyni gibi diğer beyinler iletişim kurarak koordinasyonu sağlar. Manuel olarak devreye sokulabilen çalıştırılabilen elektronik park freni, ayrıca motor durdurulduğunda ve ya rampada park edildiğinde otomatik olarak devreye girer. El freni beyni tekerlek hız sensörleri ve konum sensörleri gibi çeşitli sensörleri izleyerek sistemi otomatik devreye almakta ya da devreden çıkarmaktadır. El freni beyni aracınız için bazı ek güvenlik tedbirleri de sunabilir. Örneğin sürücü emniyet kemeri takılmadan devreye alınmaması ya da aracınız hareketsiz kalması gibi belirli koşullar yerine getirilmeden elektronik park freni etkinleştirelemeyebilir.  

El Freni Beyni Arıza Belirtileri Nelerdi? El Freni Beyni Neden Arızalanır?

El freni beyni, sistemin arızalara karşı izlenmesini sağlayarak herhangi bir sorun tespit edilmesi halinde hata kodlarını hafızasına alarak ve aracın gösterge panelindeki ikaz ışıkları ile sürücüyü bilgilendirir. El freni çok güvenilir bir şekilde tasarlanmış olmasına rağmen düzgün çalışmasına engel olabilecek birkaç arıza belirtileri vardır. Bunlara birlikte göz atacak olursak, sistem dahilindeki herhangi bir arızalı sensör el freni beyninin durumu yanlış algılamasına ve elektronik park frenin yanlış devreye girmesine sebep olabilir. Arızalı çalışan el freni beyni balataların aşırı ısınmasına yol açar. Aracınızda genel fren sisteminin fonksiyonlarının kaybolması gözlemlenebilir. Elektrik bağlantılarındaki ya da kablo demetlerindeki hasar ve korozyon sinyal akışını bozarak el freni beyninin düzensiz çalışmasına neden olabilir. Diğer kontrol modülleri ile iletişim hataları da el freni beyninin sağlıklı çalışmasını engeller ve bu durumda park freninin bozulmasına yol açabilir. Fren sistemi içerisindeki mekanik bileşenlerin yıpranması ile el freni beyni etkin bir şekilde çalışmasını engelleyebilir.

El Freni Beyni Değişimi

Arızalı bir el freni beynini gösteren bu işaretlerden herhangi birini alıyorsanız, aracınızın elektronik park freni devreye girerken ya da devre dışı kalırken olağan dışı belirtiler gösteriyorsa hiç devreye girmiyor ya da devreden çıkmıyorsa sorunun sistem içerisindeki herhangi bir bileşenden mi ya da direk el freni beyninden mi kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Aracınızın profesyonel bir teknisyen tarafından gözden geçirilmesini tavsiye ederiz. Ancak işinin ehli bir usta aracınız üzerinde gerekli testleri yaparak ve hata kodlarını alıp sorunun kaynağını belirleyecektir. Elektronik park freninin düzgün çalışmamasının sebebi eğer el freni ise, çözümü için el freni beyni tedariği konusunda sizlere hizmet veriyoruz. Ecumann ailesi olarak uzman kadromuz size gereken desteği sağlayarak aracınız için birebir uyumlu çıkma orijinal parçanızı en kısa süre içerisinde sizlere ulaştırıyoruz.


Yorum bırak

Yorumların yayımlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.